Gøteborg Kull 11

Foto: DNF

Tekst: Erik Ivar Sæther og Nora Nivedita Tvedt

Den norske filmskolens studenter gjestet filmfestivalen i Gøteborg

Göteborg Filmfestival er Nordens største i sitt slag, og hele 450 filmer blir vist over elleve dager. Visningene tiltrekker seg 160.000 publikummere. Hovedprisen, Dragon Award for beste nordiske film, er verdens største filmpris i form av premiepenger: 1 million svenske kroner. På listen over tidligere vinnere finner vi Hisham Zaman (2013, 2014), som er Den norske filmskolens nåværende hovedlærer i regi.

Hisham

Hisham Zaman mottok Dragon Award hele to ganger for filmene "Før snøen faller" og "Brev til kongen".

Festivalbesøket var også et kick-off for penneprøve 4 (PP4), som kull 11 nå er i gang med. Førstetriangel (regi, manus og produsent) innledet idéfasen på togturen til Göteborg og videre under besøket. I løpet av de fire dagene på festivalen deltok studentene og lærere på faglige seminarer og så rykende ferske filmer i byens mange kinosaler. Jeppe Wowk, produsent i kull 11 forteller:

-Denne turen var en ypperlig anledning til å knytte oss tettere sammen som gruppe. Det var veldig fint å kombinere idéarbeid til PP4 med å få nye opplevelser sammen. Det var interessant å sammenlikne strukturen på ulike filmskoler og superinspirende å se helt nye filmer, samt overvære Q&A med regissører.

Studentene ble også kjent med andre filmstudenter under festivalen. Den norske filmskolen er medlem i NORDICIL, et nettverk for filmskoler i Norden. Målet er å utveksle erfaringer knyttet til filmutdanning, og under festivalen ble det avholdt et møte mellom studentene fra fire nordiske filmskoler: Den norske filmskolen, ELO Aalto, Akademin Valand og Nordland kunst- og filmfagskole. Skolene viste filmer og presenterte sitt arbeid, etterfulgt av mingling og knytting av kontakter.

Flere studentfilmer til festivalen

Vi konstaterer med glede at tre filmer i festivalens kortfilmprogram var tilknyttet Den norske filmskolen. Den første filmen, «Suksess», regi: Ernst de Geer og manus: Mads Stegger, er et prosjekt av nåværende studenter i kull 10 og ble spilt inn i sommerferien i fjor med 13 filmskolestudenter i staben. Renée Mlodyszewski var en av filmens to produsenter:

- Det å få lage en film utenfor skolen er både kreativt frigjørende og spennende etter som man kan teste ut nye samarbeid. Det er i tillegg godt å produsere en hel film som kan få møte et publikum. Det var veldig hyggelig at filmen fikk sin premiere på GIFF!

Renee

Renée Mlodyszewski, produsent kull 10

Kortdokumentaren "Tomma burar" følger en gruppe dyreaktivister og er regissert av Teresia Fant, som for tiden går på dokumentarregi.

- Da jeg fikk meldingen om at filmen var valgt ut i det svenske programmet på lørdag og søndag, var det veldig stort for meg. Jeg trodde ikke filmen hadde noe festivalliv. Så det er stort at dyrene”har ordet” i 36 minutter på en festival, på den måten når budskapet ut til flere.

Teresia håper filmen vil skape mer diskusjoner rundt måten vi behandler dyr på, og at vi også kan få et nytt perspektiv på dyreaktivister.

  Den siste filmen, "Kill the Rich", er skrevet og regissert av Alexander Turpin, som ble uteksaminert med kull 9 i 2016.

Gris

Fra filmen "Tomma burar".

Hisham

Hisham Zaman mottok Dragon Award hele to ganger for filmene "Før snøen faller" og "Brev til kongen".

Renee

Renée Mlodyszewski, produsent kull 10

Gris

Fra filmen "Tomma burar".


Siste artikler

Cecilie Levy foto Jasmijn Lina

En manusforfatters perspektiv i VR - Cecilie Levy disputerer 24. november

Manusforfatter og stipendiat Cecilie Levy har undersøkt hvordan arbeid med manus må utvikles og nytenkes i overgangen fra film og TV til arbeid med virtual reality. På fredag forsvarer hun doktorgradsresultatet på Lillehammer.

Person in a stylized cardboard wolf mask in a blue light.

"Lone Wolves Stick Together" immersive exhibition

PhD candidate Nadia Lipsyc explores immersive and interactive narration, VR and live action roleplaying (larp). November 25th to 26th, you can experience the artistic outcome of her PhD in an immersive exhibition at the Norwegian Film School in Oslo.

Elin Festøy foto Hanne Lovise Skartveit

Elin Festøy disputerer 10. november

Elin Festøy forsvarer sitt kunstneriske doktorgradsarbeid fredag 10. november på Lillehammer. Hun er den første kandidaten som blir uteksaminert fra filmskolens nye ph.d.-program.

Plakat med tekst "Ph.d. kurs "kunstnerisk utviklingsarbeid i film og beslektede audiovisuelle medier" Når: 15-16. januar 2024. Hvor: Lillehammer, Høgskolen i Innlandet. Påmeldingsfrist: 1. desember.

Nytt ph.d. emne: Kunstnerisk utviklingsarbeid i film og beslektede audiovisuelle kunstformer

HINN arrangerer ph.d. emne i "Kunstnerisk utviklingsarbeid i film og beslektede audiovisuelle kunstformer". Emnet er også åpent for eksterne stipendiater og påmeldingsfristen er 1. desember.

Festkledde studenter poserer med Oscar-premien etter premieutdelingen

Oscar-sølv til eksamensfilm!

Det ble Student-Oscar sølv i natt på kull 12-eksamensfilmen "Gjensyn". Regissør Iain Forbes og nesten hele teamet tok imot prisen under prisutdelingen i LA.

Produsent Tøri og regissør Iain står smilende sammen utendørs med en bygning og mennesker i bakgrunnen

Rapport fra LA og Student-Oscar

Kl 04:30 norsk tid 25. oktober er det premieutdeling i LA for årets Student-Oscar. Teamet bak eksamensfilmen Gjensyn er på plass i LA for å ta imot gull, sølv eller bronse i kategorien Narrative Shorts