Screen Shot 2023 06 12 at 3 18 07 PM

Ivar Aase (kull 11) vant Gullstolen i Grimstad

«Komplikasjoner» av Ivar Aase (kull 11) vant Gullstolen for årets beste norske kortfilm under Kortfilmfestivalen i Grimstad. Vinner av Timeglasset, manusforfatter Erik Ivar Sæther, er også kull 11-alumni og samarbeidet deres startet på eksamensfilmen.

Årets kortfilmfestival i Grimstad er over og den gjeveste prisen, Gullstolen for beste kortfilm, gikk til «Komplikasjoner», regissert av kull 11-alumni Ivar Aase. Filmens manusforfatter Erik Ivar Sæther, som ble uteksaminert fra kull 11s manuslinje, ble tildelt manusprisen Timeglasset.

-Det er overveldende at vi først får en manuspris og så selve Gullstolen rett etterpå, jeg var ikke forberedt på det, uttaler en glad Ivar Aase.

På rulleteksten til den prisvinnende kortfilmen finner vi også flere kull 11-alumni i sentrale roller. Fotograf er Kim-André Aspen og lyd er ved Vilde Hagestande sammen med Peder Hammersborg fra kull 10. Juno Jensen, som går på filmskolens masterstudium i Oslo, er komponist, og begynte i likhet med manusforfatter Sæther samarbeidet med Aase på eksamensfilmen "Cam Boy".

Juryens begrunnelse

I Gullstolen-juryens begrunnelse heter det: "Filmen overrasket oss stadig med sitt portrett av et veldig spesifikt moderne forhold mellom to utrolig velutviklede karakterer, skildret med varme, autentisitet og humor. Vi ble glade for å se temaer som BDSM og camwork presentert på lerretet med en så menneskelig vinkling, og frydet oss over filmens overraskende vendinger og sjarmerende, mangefasetterte protagonist. Det er sjelden vi ser en rollefigur foreta reisen gjennom hore/madonna-komplekset og ende opp som en slags BDSM-Jesus."

Om manuset til Erik Ivar Sæther uttaler juryen for Timeglasset-prisen:

"Komplikasjoner er en original og vakker historie om vennskap og medmenneskelighet, fra en verden og en setting som nok ikke alltid forbindes med dette. Filmens manuskript representerer bunnsolid dramatisk struktur, komplekse karakterer og drivende god dialog.

Komplikasjoner en verdifull påminner om viktigheten av å se forbi disse rollene, og møte hverandre som medmennesker, på tross av at dette kan være svært ukomfortabelt."

Startet samarbeidet på filmskolen

Ivar Aase startet samarbeidet med manusforfatter Erik Ivar Sæther på filmskolen, hvor de laget avgangsfilmen "Cam Boy" sammen. Eksamensfilmen handler om et ungt par som søker lykken i camming-industrien på jakt etter suksess og ekte nærhet.

Temaet og samarbeidet har de utforsket videre etter filmskolen, først i kortfilmen "Transaksjoner", som ble vist på Kortfilmfestivalen i 2021, og nå i "Komplikasjoner".

-At dette samarbeidet har vokst til et litt større prosjekt og nå ender i at vi får disse prisene er veldig kjekt. Avgangsfilmen vår kretset rundt den samme tematikken, og jeg føler at vi nå har lykkes med noe av det vi begynte å utforske på filmskolen.

Det kreative samarbeidsprosjektet fortsetter etter "Komplikasjoner" i langformatet.

-Filmen er en del av en triologi, som startet med en kortfilm i 2021 ["Transaksjoner" red. anm.] Det er en slags forløper, og siste film er i post-produksjon nå. Vi er i tidlig utvikling av en spillefilm innenfor det samme universet.

Kull 12-alumni deltok i kortfilmprogrammet med eksamensfilmer

I programmet "Norsk kortfilm og kortdokumentar" på årets festival ble også tre av fjorårets eksamensfilmer vist: Magnus B. Lysbakken (MFA kull 3, fiksjonsregi) deltok med Se!, Lisa Enes (MFA kull 3) deltok med Portør og Tess Quatri (BFA kull 12) deltok med Endelig Uendelig. I studentfilmprogrammet ble også eksamensfilmen "Kosmos" (BFA kull 12) vist.

Regi-, manus- og produsentlinjen på kull 13, neste års avgangskull, dro også til Grimstad under festivalen, som ble avsluttet på søndag med prisutdelingen.


Siste artikler

Screenshot 2024 06 21 at 3 33 38 PM

Filmskolen sterkt tilstede på årets Nordic Talents

Den norske filmskolen står for 8 av de 15 utvalgte prosjektene til Nordic Talents pitchekonkurranse for avgangsstudenter fra de nordiske filmskolene!

Den Fremmede Logo

Eksamensfilm har premiere på Kortfilmfestivalen

Kull 13s eksamensfilm "Den fremmede" har premiere på Den norske kortfilmfestivalen. Hele teamet er på plass i Grimstad og vi tok en prat med filmskaperne før avreise.

Nadja lipsyc

Nadja Lipsyc disputerer 31. mai: VR og rollespill

Nadja Lipsyc har utforsket muligheten for å kombinere VR med verktøy og teknikker fra fysiske rollespill. 31. mai forsvarer hun det kunstneriske doktorgradsresultatet på Myrens i Oslo.

Bransjedag kull4 sq

Bransjevisning for masterkull 4

12. juni inviterer Filmskolen til Vega Scene for å oppleve masterprosjektene til årets avgangskull. Etterpå blir det eksamensfest på Myrens Verksted!

Anja Simon happy4264

Får stipend fra Fond for lyd og bilde

Manusstudent Anja Petkovic Karlsen og registudent Simon Matthew Valentine får støtte fra Statens kunstnerstipend og Fond for lyd og bilde. Når de går ut av masteren til sommeren skal de utvikle et prosjekt sammen.

NFI2

Online meeting: Info about LIM prewriting workshop

Are you curious about LIM´s idea development workshop? Join the online event on April 25th to learn more about the upcoming workshop hosted by NFI and DNF in Oslo June 16th-21st