Bilde fra filmen Gjensyn hvor vi ser ansiktet til en jente som ser opprørt ut.

Eksamensfilmen "Gjensyn" er student-Oscar finalist Foto: Karoline Sødal Sellæg (still fra Gjensyn)

Kull 12-eksamensfilmen Gjensyn er finalist i the 50th Student Academy Award og skal konkurrere om student-Oscar i Hollywood i oktober.

"Gjensyn" (Revisited) er avgangsfilmen til Iain Forbes (regi og medmanus), Tøri Gjendal (produsent), Lina Csillag (manus), Karoline Sødal Sellæg (foto), Brynhild Dagslott (produksjonsdesign), Natascha Ramlow Lerche-Jensen (klipp), Marthe Straum Lie (lyd), Richard Viken Klausmark (VFX). Alle ble uteksaminert fra Den norske filmskolens kull 12 i fjor sommer. Musikken er ved Martin Raabe-Olsen som gikk filmmusikk-studiet ved Høgskolen i Innlandet.

Finalistene til årets Student Academy Award, eller student-Oscar, ble annonsert torsdag 17. august. "Gjensyn" er eneste norske film som kom gjennom nåløyet og skal konkurrere om prisen med syv andre studentfilmer i katagorien "Narrative". Tilsammen 26 filmer ble plukket ut blant 2,443 bidrag. Student-Oscar har blitt delt ut i Hollywood av the Academy of Motion Picture Arts and Sciences siden 1972 og blant tidligere vinnere finner vi Spike Lee og Robert Zemeckis. Den norske filmskolen vant student-Oscar i 2011 med "Tuba Atlantic", regissert av Hallvar Witzø fra kull 6, og nå er det kull 12s tur til å ta turen til Hollywood.

Vi tok en prat med regissør og med-manusforfatter av "Gjensyn", Iain Forbes og produsent Tøri Gjendal.

Regissør Iain Forbes sitter på sett og følger oppmerksomt med på monitorenog mens en like konsentrert fotograf Karoline Sødal Sellæg står rett bak og lener seg inn mot monitoren.

Regissør Iain Forbes og fotograf Karoline Sødal Sellæg på sett under innspillingen av "Gjensyn".

Hva betyr student Oscar-nominasjonen for dere?

IAIN: - Det er jo vanvittig. Student Oscar har vært en drøm siden jeg for mange år siden så Tuba Atlantic. Så å faktisk få oppleve å være finalist selv er så utrolig vakkert. Det er jo et fantastisk stempel for filmen vår, og en heder til crew og skuespillerne for deres gode arbeid.

-Som regissør er det utrolig fint når man har hatt et lojalt team, som hele veien har vært med å inspirere meg og hverandre, og har trodd på visjonen og fortellingen, at det da kommer dem til gode.

-Så hjelper det jo også for blikket man har på fremtiden og kommende prosjekt, at vi kan vise til at vi har lykkes på dette viset med eksamensfilmen.

Hvordan fikk dere nyheten?

TØRI: - Vi har begge vært med på et kortfilmprogram i regi av Mediefabrikken og jobbet på hver vår film. På torsdag hadde vi premiere på Vega og hadde tullet med at beskjeden nok ville nå oss akkurat denne kvelden. Rett før visningen av den siste av 8 filmer, tikker det inn en mail fra The Acadamy. Vi løp ut, ropte og hoppet høyt, før vi gikk for å motta blomster på scenen… Så kunne vi endelig dele nyheten med kjente og kjære i salen! Det er sjeldent man kan feire så gode nyheter allerede pyntet til fest, med blomster i hendene og i samvær med så mange som ønsker en godt.

Produsent Tøri Gjendal i hvit festkjole skåler mot kamera sittende sammen med en festkledd regissør Iain Forbes i kilt sitter sammen og begge stråler.

Produsent Tøri Gjendal og regissør Iain Forbes feirer nyheten om Oscar-nominasjonen.

Hvordan var prosessen frem mot ferdig eksamensfilm, hva var mest givende eller utfordrende?

IAIN: - Det er jo veldig spesielt å lage film i sjangeren “eksamensfilm”, da man skal forsøke å skape sitt mest kunstneriske ambisiøse arbeid innenfor både en stram tids- og økonomisk ramme. Utgangspunktet for fortellingen var jo veldig personlig, da filmen handler om mine betraktninger rundt sorgen jeg har etter faren min, som døde da jeg var 13, og hvordan sorg påvirker en familierelasjon. Det handlet mye om å skrive seg “inn” i materialet med flow-øvelser slik at man faktisk følte noe og bruke mye av seg selv. Jeg hadde en kveld etter en givende idéøkt med teamet, hvor jeg satt meg alene på rommet og skrev slutten på filmen og ble sittende og gråte. Da visste jeg at jeg hadde funnet filmen.

-Innspilling var nok det aller hardeste, både fysisk og psykisk. Vi hadde mange manussider vi skulle skyte hver dag og skyhøye ambisjoner for det tekniske uttrykket, så det var høyt arbeidspress som både skuespillere og crew kjente på kroppen. Det var derimot alltid fint å se hvor mye skuespillerne tok med inn i prosjektet, og særlig med hovedrolleinnehaver Thea Sofie Loch Næss brukte vi improvisasjon på sett i noen nøkkelscener til å få frem noen av mine favorittøyeblikk i filmen

Et filmcrew filmer en mann og en ung kvinne kledd i varme klær som står og snakker med hverandre på en sandsstrand.

Fra innspillingen av "Gjensyn".

Hvilke prosjekter holder dere på med nå?

IAIN: - Nå arbeider jeg på flere spillefilm og tv-serie prosjekter i tidlig utvikling med ulike samarbeidspartnere, i tillegg til å ha nylig hatt premiere på min siste kortfilm “Mørkeblind”. Blant spillefilmene er et prosjekt som viderefører tematikken fra “Gjensyn”, som jeg jobber på med Tøri og Thomas Meldgaard fra kullet vårt i talentprogrammet Filmskapere, i regi av Thomas Robsahm og Talent Norge. Ellers har jeg og manusforfatter Andreas Lübker kommet langt på vei med en sesongbue på en sørlandskrim, en “sunny noir”, som vi startet på sammen på filmskolen.


TØRI: - Jeg jobber i Nordisk Film med Thomas Robsahm og er så heldig å få fortsette flere av samarbeidene fra filmskolen. I tillegg til Iain og Thomas Meldgaard, er vi i utvikling med Sunniva Kviteberg og Håkon Anton Olavsen på spillefilmen med arbeidstittel “Singel”. Vi er også i postproduksjon av Lilja Ingolfsdottirs debutfilm Elskling, og i utvikling med masse annet spennende.

Regissør Iain Forbes sitter på sett og følger oppmerksomt med på monitorenog mens en like konsentrert fotograf Karoline Sødal Sellæg står rett bak og lener seg inn mot monitoren.

Regissør Iain Forbes og fotograf Karoline Sødal Sellæg på sett under innspillingen av "Gjensyn".

Produsent Tøri Gjendal i hvit festkjole skåler mot kamera sittende sammen med en festkledd regissør Iain Forbes i kilt sitter sammen og begge stråler.

Produsent Tøri Gjendal og regissør Iain Forbes feirer nyheten om Oscar-nominasjonen.

Et filmcrew filmer en mann og en ung kvinne kledd i varme klær som står og snakker med hverandre på en sandsstrand.

Fra innspillingen av "Gjensyn".


Siste artikler

Screenshot 2024 06 21 at 3 33 38 PM

Filmskolen sterkt tilstede på årets Nordic Talents

Den norske filmskolen står for 8 av de 15 utvalgte prosjektene til Nordic Talents pitchekonkurranse for avgangsstudenter fra de nordiske filmskolene!

Den Fremmede Logo

Eksamensfilm har premiere på Kortfilmfestivalen

Kull 13s eksamensfilm "Den fremmede" har premiere på Den norske kortfilmfestivalen. Hele teamet er på plass i Grimstad og vi tok en prat med filmskaperne før avreise.

Nadja lipsyc

Nadja Lipsyc disputerer 31. mai: VR og rollespill

Nadja Lipsyc har utforsket muligheten for å kombinere VR med verktøy og teknikker fra fysiske rollespill. 31. mai forsvarer hun det kunstneriske doktorgradsresultatet på Myrens i Oslo.

Bransjedag kull4 sq

Bransjevisning for masterkull 4

12. juni inviterer Filmskolen til Vega Scene for å oppleve masterprosjektene til årets avgangskull. Etterpå blir det eksamensfest på Myrens Verksted!

Anja Simon happy4264

Får stipend fra Fond for lyd og bilde

Manusstudent Anja Petkovic Karlsen og registudent Simon Matthew Valentine får støtte fra Statens kunstnerstipend og Fond for lyd og bilde. Når de går ut av masteren til sommeren skal de utvikle et prosjekt sammen.

NFI2

Online meeting: Info about LIM prewriting workshop

Are you curious about LIM´s idea development workshop? Join the online event on April 25th to learn more about the upcoming workshop hosted by NFI and DNF in Oslo June 16th-21st