V1 0012 Kull4 Geir

Masterstudent Geir Fjermestad Rolandsen klippet Oscar-nominerte «Nattrikken» Foto: Sindre Sæbø

Masterstudent Geir Fjermestad Rolandsen har klippet den Oscar-nominerte kortfilmen «Nattrikken» . Han ble uteksaminert fra klippelinjen på kull 10 på filmskolens bachelorprogram. På foto finner vi en annen kull 10-alumni, Vegard Landsverk. «Nattrikken» er en av fem filmer som skal kjempe om Oscar-statuetten i kategorien “Live action short”.

Den norske kortfilmen «Nattrikken», regissert av Eirik Tveiten med Sigrid Husjord i hovedrollen, ble 24. januar nominert til Oscar i kategorien “Live action short”. I sentrale kreative roller finner vi to kull-10 alumni: Filmen er klippet av Geir Fjermestad Rolandsen, som ble uteksaminert fra klippelinjen på bachelorprogrammet på Lillehammer i 2017 og nå er tilbake på filmskolen som masterstudent. Vegard Landsverk fra kull 10s fotolinje står for foto.

NATTRIKKEN 1 91 1 jpg content

Hovedrolleinnehaver Sigrid Husjord i "Nattrikken" Foto: Vegard Landsverk.

«Nattrikken» er produsert av Cylinder og handler om en kvinne som “ender høyst ufrivillig bak spakene på en trikk og må ta ansvar for situasjonene som oppstår. Når turen brått ender opp i et ganske annet spor enn man kunne forvente, blir også utfordringene langt flere enn fryktet. «Nattrikken» setter fokus på de mer sårbare sidene av kjønnsidentitet og fordommer i samfunnet. Fortellingen har et budskap om å stå opp for andre og ikke vike for egen feighet. Trikken er et fint bilde på vår tids urbanitet og mens byen ramler forbi på utsiden, ramler nattens fugler inn på trikken og alt blir i overkant mye å håndtere for den ufrivillige trikkeføreren.”

Oscar-nominasjonen kom etter en suksessfull festivalreise som startet med verdenspremiere på Tribeca Film Festival i juni 2022. Der vant «Nattrikken» pris for «Best narrative short». Filmen har også vunnet en rekke andre priser og blitt vist som kortfilm på newyorker.com. I Grimstad fikk den filmkritikerprisen med følgende begrunnelse fra Norsk Filmkritikterlag:

«På knappe 16 minutter fortelles en helstøpt fortelling, eller egentlig to fortellinger som veves sammen. Likevel preges filmen av en ro i gjennomføringen og den gir oss tid til å reflektere over flere morsomme og overraskende hendelser. Alle fagfunksjonene er godt ivaretatt. Filmen har høy underholdningsverdi, samtidig som den forteller om utfordringene ved å være litt annerledes enn majoriteten.»

Oscar-utdelingen finner sted i Los Angeles 12. mars – eller natt til 13. mars norsk tid. Vi tok en prat med klipper og masterstudent Geir Fjermestad Rolandsen som mottok nyheten om Oscar-nominasjonen live sammen med resten av teamet:

-Jeg var på kontoret til Cylinder her i Oslo, de hadde invitert til en felles samling for alle som kunne møte opp, og så streamet de opplesningen av de nominerte. De hadde kjøpt inn litt å drikke så egentlig var det for å feire at vi var kortlistet og potensielt feire at vi hadde blitt nominert - og det ble vi!

Geir beskriver nyheten som veldig overraskende, selv om han skjønte hvor det bar sekunder før de andre:

-Sendingen på YouTube var tekstet, så når de annonserte hvem som var nominert kom “Night Ride” opp i teksten før de leste det opp, og det var det ingen andre i rommet som så. Da tenkte jeg “Er dette for godt til å være sant, er det kun jeg som ser at vi nå snart skal bli lest opp?” Det ble på et vis en liten spoiler for meg, men jeg klarte å holde litt tilbake og ville ikke spoile det for alle som fulgte med på skjermen. Ganske riktig ble vi lest opp like etter, så da kunne jeg slippe jubelen løs sammen med de andre. Jeg fikk ikke samme PANG-opplevelsen som dem, men det var veldig gøy! Det var også en NTB journalist der i tilfelle vi ble nominert og han foreviget øyeblikket.

Du har klippet filmen, kan du fortelle litt om prosessen?

-Det var en veldig morsom prosess. “Nattrikken” er jo en film som ville forsøke å blande drama og humor på en balansert måte, og det følte vi at vi klarte ganske bra. Publikum opplever at de er i en komedie og så, før de vet ordet av det, opplever de plutselig et drama og er med på den glidende overgangen.

Hvordan jobbet dere med akkurat dette i klippen, hadde dere testvisninger?

-Ja, vi hadde test screenings og så formet vi filmen litt etter dem. Kanskje var det et enkelt punkt som ikke traff like bra som resten og da måtte vi selvfølgelig justere, slik man alltid gjør.

Hvordan var samarbeidet med regissør Eirik Tveiten?

-Det var et fantastisk samarbeid, han var veldig åpen for nye ideer og skapte et rom hvor vi kunne diskutere åpent om filmen. Vi kunne ta opp forslag og han ville se på det og komme med gode tilbakemeldinger. I klippen er jo prosessen sånn at klipperen har én tanke og regissøren har en annen tanke som kan bli til en tredje tanke, og det skapte han rom for.

-En morsom greie er at regissøren reiste til Thailand for å skrive og var der mens vi klippet filmen. Jeg sendte versjoner over nettet og så hadde vi zoom-møter og telefoner pre-korona og kom inn i den arbeidsflyten. Men det funket kjempefint, vi fant en veldig bra måte å jobbe på.

Hvordan var det å få jobbe med kull 10-kamerat Vegard Landsverk på foto?

-Vegard er en kjempekul fotograf som jeg gikk på kull sammen med. Han hadde gjort en fantastisk jobb på sett, alt var dekket inn - selvfølgelig i samarbeid med resten av innspillingscrewet.

En Oscar-nominasjon er et ekstremt trangt nåløye å komme gjennom, og filmen har hatt en suksessfull reise før det; hva tror du det er med denne filmen som har nådd så mange?

-Jeg tror det er fordi den er dynamisk sjangermessig og den tar opp viktige spørsmål. Jeg vil sitere produsentene her (Gaute Lid Larssen og Heidi Arnesen, red. anm.), de formulerer det så bra: “I hele verden opplever folk trakassering og ofte kan det være lettere å ikke bry seg og se en annen vei. Denne filmen håper vi kan inspirere til å si fra og handle”. Jeg tror det er det som treffer folk generelt, det er et universelt tema.

Nå går du på produsent-spesialiseringen på filmskolens masterprogram i Oslo. Vil du fortsette å klippe?

-Jeg har lyst til å kombinere klippingen med produsentvirket, men innenfor to ulike felt. Mitt masterprosjekt på produsentspesialiseringen er rettet mot dataspill. I filmbransjen fortsetter jeg å klippe, mens i spillbransjen håper jeg å produsere dataspill.

Drar du ned til Oscar-seremonien?

-Hele gjengen har veldig lyst til å reise til LA og så håper vi flest mulig får lov til å delta på utdelingen. Jeg blir uansett, om ikke annet, til stede i byen for å ta inn stemningen.

NATTRIKKEN 1 91 1 jpg content

Hovedrolleinnehaver Sigrid Husjord i "Nattrikken" Foto: Vegard Landsverk.


Siste artikler

Hver Sin Cinema opptak Foto Łukasz Zamaro Snowfall Cinema

Ny sommerworkshop for unge regitalenter

Filmskolen ønsker flere søkere med mangfoldsbakgrunn og fortsetter samarbeidet med tidigere filmskolelærer Hisham Zaman og Snowfall Cinema som nå lanserer den andre utgaven av sin filmworkshop for unge regitalenter. Workshopen er åpen for alle mellom 18-26 år, men søkere med minoritetsbakgrunn vil prioriteres.

Mestermøte15 copy

Åpen mesterklasse med Tarik Saleh

I forbindelse med Arabiske filmdager blir det mesterklasse med regissør Tarik Saleh på masterutdanningen på Myrens verksted. Salehs Cannes-vinner "Boy from heaven" er åpningsfilm på Arabiske filmdager som starter 15. mars. Meld deg på!

Ledelse av spesialister sq

Ledelse av spesialister - et kurs om avansert ledelse i praksis

28-30. mars inviterer filmskolen til et tredagers kurs i ledelse av spesialister, spesielt rettet mot ledere i film-, tv- og spillbransjen.

Frokostseminar270323 sq

Frokostseminar: Kommunikasjon i ledelse og samarbeid

Velkommen til frokostseminar 27. mars om kommunikasjonsutfordringer og hvordan du kan bygge tillit og samarbeidskultur. Meld deg på og start dagen med frokost og faglig påfyll

Arkitekten Berlinale

Q&A med produksjonsdesigner Signe Krab Nymann 1. mars kl 17 (på zoom)

Nysgjerrig på produksjonsdesign? Onsdag 1. mars kl 17 kan du møte produksjonsdesigner Signe Krab Nymann på zoom. Hun var produksjonsdesigner på sci-fi serien Arkitekten som fikk hederlig omtale på Berlinale Series og ble uteksaminert fra produksjonsdesignlinjen i 2020.

Lydgjengen K13 copy

Utvidet opptak: Hvorfor velge lydlinjen?

Møt våre seks studenter på lydlinjen som forteller hvorfor de elsker faget sitt og hvorfor du bør vurdere å søke lydlinjen som har utvidet søknadsfrist til 6. mars.