Eli Bø cropped Høgskolen i Innlandet Elen Sonja Klouman

Vi skal ta vare på filmskolens identitet! Foto: Elen Sonja Klouman / Høgskolen i Innlandet

Den 16. januar kom ledelsen ved filmskolen frem til at vi vil utsette den videre revisjonen av filmutdanningen. Av de endringsprosesser vi står oppe i nå er det denne som er den viktigste for filmskolens identitet, og vi vil sikre bedre informasjon og medvirkning fra både studenter, ansatte og filmfeltet, og ta oss bedre tid før vi konkluderer.

Noen endringer er imidlertid allerede bestemt og vil tre i kraft for kull 14. Disse studentene har søkt opptak til et 3-årig bachelorstudium med den nye studieplanen, som ligger på våre nettsider, og lovverket er tydelig på at søkerne må få et studieforløp basert på den studieplanen de har søkt på. Samtidig er det viktig å understreke at studieplanen bare er en ramme, mens undervisningsplanene, altså det faglige innholdet, blir lagt av våre faglærere i samarbeid med undervisningsledelsen.

Endringer som vil tre i kraft i studieplanen for kull 14:

• Vi innfører eksamener på slutten av hvert studieår, med karakteren bestått/Ikke bestått. Årlige formelle vurderingspunkter vil ivareta studentenes rettssikkerhet på en måte vi ikke gjør i dag, og sikre at de som må slutte, uansett årsak, ikke står igjen uten studiepoeng. Eksamensformatene kan variere men skal gi samme læringsutbytte for studentene som vurderingssamtalene alltid har hatt på filmskolen. På en trygg kunstfaglig utdanning skal studentene lære gjennom eksperimentering og feiling og dette må evalueringskriteriene reflektere!
  • I femte semester vil kull 14 få tilbud om å reise på utveksling. Dette er et av flere alternativer: Studentene kan også velge mellom praksis, faglig fordypning som kombinerer undervisning og veiledning, eller for eksempel prosjektutvikling av eksamensfilmen rettet mot spesialiseringer i Manus, Regi og Produsent).
  • Etter en treårig bachelor skal kull 14 få muligheten til å gå direkte videre på master. Samtidig vil de som ikke velger master fremdeles ha en bachelor eksamensfilm og et personlig fordypningsprosjekt som kan vises for publikum. Masterprogrammet vi har i dag krever minst to års praksis, og kun studenter som har hatt praksis før de begynte på bachelorstudiene har hittil kunnet gå rett fra bachelor til master hos oss.

Filmskolens studiekvalitet vil økes gjennom disse endringene. Vi skal fortsatt være en kunstfaglig og praktisk utdanning; dette er vår identitet! Vi skal fortsette med både linjeundervisning og felles produksjonsøvelser og studentene vil fortsatt bli tett fulgt opp linjevis av sine fagansvarlige som har utmerket seg innen sitt felt og er tett på bransjen.

Vi kommer til å arbeide videre med utviklingen av en mastergrad som kull 14, om de ønsker, kan gå rett videre til i 2026. Arbeidet med ny studieplan for fremtidige filmskolekull vil bli tatt opp igjen, men da med mer tid og god medvirkning fra studenter, ansatte og bransjen. Vi ser frem til prosessen med å gjøre filmskolen enda sterkere, framtidssikret og fortsatt helt relevant både for fremtidige søkere og for hele filmfeltet!

-Eli Bø, Dekan

Porter

Masteralumni Lisa Enes til prestisjefestivalen Clermont-Ferrand

Lisa Enes' "Portør", som ble laget på filmskolens masterprogram, er tatt ut til Clermont-Ferrand, verdens største og viktigste kortfilmfestival. Nylig fikk hun også produksjonsstøtte fra NFI til sin neste kortfilm. Les intervju med den talentfulle filmskaperen som vi gleder oss til å følge videre.

Phd studenter

"7 nye ph.d. stillinger er en unik mulighet for filmfeltet"

Den norske filmskolen lyser ut nye stipendiatstillinger i programmet “ph.d. i kunstnerisk utviklingsarbeid i film og beslektede audiovisuelle kunstformer”. Ifølge ph.d. leder Trond Lossius representerer hele syv nye kunstfaglige stipendiatstillinger en unik mulighet for filmfeltet.

Opptak fra infomøte om ph.d. stillinger 12. desember

12. desember kl 19 på Kunstnernes Hus i Oslo hadde vi informasjonsmøte om søknadsprosessen og de syv ph.d. stillingene som er lyst ut innenfor ph.d. programmet "kunstnerisk utviklingsarbeid i film og beslektede audiovisuelle kunstformer". Du kan se opptak fra møtet her.

HINNS Utdanningskvalitetspris til filmskolens satsning på virtuell produksjon

VIPROS-prosjektet ledet av Troels Linde tildeles HINNs utdanningskvalitetspris 2022. Prosjektet får ros for å være nyskapende, relevant for arbeidslivet og koble forskning, kunstnerisk utviklingsarbeid og utdanning på en god måte.

Masteralumni med kinopremiere på "Swamp Lion"

Møt Regissør Torben Bech, produsent Magnus Kristiansen og komponist Alan Gutierrez Frausto som startet sitt kreative samarbeid på filmskolens første masterkull. 10. november kommer de til filmskolen for å snakke om prosessen bak filmen "Swamp Lion" som har kinopremiere 11. november

Håkon Sunniva Collage

Kull 12-alumni får NEO-stipend til spillefilmdebut

Manusforfatter Sunniva Kviteberg og regissør Håkon Anton Olavsen får tildelt 100,000 i Neo idéutviklingsstipend fra NFI til spillefilmen Titanic Club, en romantisk dramakomedie hvor de utforsker tematikken fra sin felles eksamensfilm videre.