Eli Bø cropped Høgskolen i Innlandet Elen Sonja Klouman

Vi skal ta vare på filmskolens identitet! Photo: Elen Sonja Klouman / Høgskolen i Innlandet

Den 16. januar kom ledelsen ved filmskolen frem til at vi vil utsette den videre revisjonen av filmutdanningen. Av de endringsprosesser vi står oppe i nå er det denne som er den viktigste for filmskolens identitet, og vi vil sikre bedre informasjon og medvirkning fra både studenter, ansatte og filmfeltet, og ta oss bedre tid før vi konkluderer.

Noen endringer er imidlertid allerede bestemt og vil tre i kraft for kull 14. Disse studentene har søkt opptak til et 3-årig bachelorstudium med den nye studieplanen, som ligger på våre nettsider, og lovverket er tydelig på at søkerne må få et studieforløp basert på den studieplanen de har søkt på. Samtidig er det viktig å understreke at studieplanen bare er en ramme, mens undervisningsplanene, altså det faglige innholdet, blir lagt av våre faglærere i samarbeid med undervisningsledelsen.

Endringer som vil tre i kraft i studieplanen for kull 14:

  • Vi innfører eksamener på slutten av hvert studieår, med karakteren bestått/Ikke bestått. Årlige formelle vurderingspunkter vil ivareta studentenes rettssikkerhet på en måte vi ikke gjør i dag, og sikre at de som må slutte, uansett årsak, ikke står igjen uten studiepoeng. Eksamensformatene kan variere men skal gi samme læringsutbytte for studentene som vurderingssamtalene alltid har hatt på filmskolen. På en trygg kunstfaglig utdanning skal studentene lære gjennom eksperimentering og feiling og dette må evalueringskriteriene reflektere!
  • I femte semester vil kull 14 få tilbud om å reise på utveksling. Dette er et av flere alternativer: Studentene kan også velge mellom praksis, faglig fordypning som kombinerer undervisning og veiledning, eller for eksempel prosjektutvikling av eksamensfilmen rettet mot spesialiseringer i Manus, Regi og Produsent).
  • Etter en treårig bachelor skal kull 14 få muligheten til å gå direkte videre på master. Samtidig vil de som ikke velger master fremdeles ha en bachelor eksamensfilm og et personlig fordypningsprosjekt som kan vises for publikum. Masterprogrammet vi har i dag krever minst to års praksis, og kun studenter som har hatt praksis før de begynte på bachelorstudiene har hittil kunnet gå rett fra bachelor til master hos oss.

Filmskolens studiekvalitet vil økes gjennom disse endringene. Vi skal fortsatt være en kunstfaglig og praktisk utdanning; dette er vår identitet! Vi skal fortsette med både linjeundervisning og felles produksjonsøvelser og studentene vil fortsatt bli tett fulgt opp linjevis av sine fagansvarlige som har utmerket seg innen sitt felt og er tett på bransjen.

Vi kommer til å arbeide videre med utviklingen av en mastergrad som kull 14, om de ønsker, kan gå rett videre til i 2026. Arbeidet med ny studieplan for fremtidige filmskolekull vil bli tatt opp igjen, men da med mer tid og god medvirkning fra studenter, ansatte og bransjen. Vi ser frem til prosessen med å gjøre filmskolen enda sterkere, framtidssikret og fortsatt helt relevant både for fremtidige søkere og for hele filmfeltet!

-Eli Bø, Dekan


Latest articles

Tarjei Sandvik Moe Foto Camilla Pavlikova Sandland 2025 01 03 124407 uadu

Tarjei Sandvik Moe og kull 13-team fikk kortfilmstøtte

Året fikk en pangstart for kull 13-alumni manusforfatter Tarjei Sandvik Moe og produsent August Colding. Med produksjonsstøtte fra NFI får de realisert kortfilmen "Catilina" hvor Tarjei står for manus og regi og alle fagsjefer er fra kull 13.

20241216 Filmskolen Nord Photos Malthe Ivarsson 0183

Our focus was on the present, and each other

At the Göteborg Film Festival, film schools students in Denmark, Norway and Sweden will show us the results of what they have worked on together across the Nordic borders through the NORD programme.

DSC03215 copy JPG2

Åpen dag på zoom 3. desember: Opptak 2025

Er du nysgjerrig på filmskolen? Vil du lage film og dele ditt blikk på verden? 3. desember inviterer vi til åpen dag på zoom så du kan bli bedre kjent med bachelorutdanningen som har søknadsfrist 13. januar.

Klippesymposium NFK

Klippesymposium med klipperne av The Crown og Exit

Norske filmklippere arrangerer klippesymposium for film og TV i Oslo helgen 30.11-01.12 i samarbeid med NFI, Vega Scene, Avid og Den norske filmskolen. Her får du møte klipperne av kritikerroste The Crown, Babylon Berlin, Exit og den nye danske dramaserien av Thomas Vinterberg, Families Like Ours.

Fuld Af Kærlighed sq

P

I samarbeid med Fondet for Dansk-Norsk Samarbeid inviterer filmskolen til regissørmøte og visning av det danske familiedramaet "Full av kjærlighet" på Vega 4. desember. Etter visningen kan du møte regissør Christina Rosendahl i samtale med Stefan Faldbakken.

1x1 hvit

Konferanse om kunstig intelligens i filmbransjen

Hold av datoen 20. november for en høyaktuell heldagskonferanse om kunstig intelligens i filmbransjen.