Eli Bø cropped Høgskolen i Innlandet Elen Sonja Klouman

Vi skal ta vare på filmskolens identitet! Photo: Elen Sonja Klouman / Høgskolen i Innlandet

Den 16. januar kom ledelsen ved filmskolen frem til at vi vil utsette den videre revisjonen av filmutdanningen. Av de endringsprosesser vi står oppe i nå er det denne som er den viktigste for filmskolens identitet, og vi vil sikre bedre informasjon og medvirkning fra både studenter, ansatte og filmfeltet, og ta oss bedre tid før vi konkluderer.

Noen endringer er imidlertid allerede bestemt og vil tre i kraft for kull 14. Disse studentene har søkt opptak til et 3-årig bachelorstudium med den nye studieplanen, som ligger på våre nettsider, og lovverket er tydelig på at søkerne må få et studieforløp basert på den studieplanen de har søkt på. Samtidig er det viktig å understreke at studieplanen bare er en ramme, mens undervisningsplanene, altså det faglige innholdet, blir lagt av våre faglærere i samarbeid med undervisningsledelsen.

Endringer som vil tre i kraft i studieplanen for kull 14:

  • Vi innfører eksamener på slutten av hvert studieår, med karakteren bestått/Ikke bestått. Årlige formelle vurderingspunkter vil ivareta studentenes rettssikkerhet på en måte vi ikke gjør i dag, og sikre at de som må slutte, uansett årsak, ikke står igjen uten studiepoeng. Eksamensformatene kan variere men skal gi samme læringsutbytte for studentene som vurderingssamtalene alltid har hatt på filmskolen. På en trygg kunstfaglig utdanning skal studentene lære gjennom eksperimentering og feiling og dette må evalueringskriteriene reflektere!
  • I femte semester vil kull 14 få tilbud om å reise på utveksling. Dette er et av flere alternativer: Studentene kan også velge mellom praksis, faglig fordypning som kombinerer undervisning og veiledning, eller for eksempel prosjektutvikling av eksamensfilmen rettet mot spesialiseringer i Manus, Regi og Produsent).
  • Etter en treårig bachelor skal kull 14 få muligheten til å gå direkte videre på master. Samtidig vil de som ikke velger master fremdeles ha en bachelor eksamensfilm og et personlig fordypningsprosjekt som kan vises for publikum. Masterprogrammet vi har i dag krever minst to års praksis, og kun studenter som har hatt praksis før de begynte på bachelorstudiene har hittil kunnet gå rett fra bachelor til master hos oss.

Filmskolens studiekvalitet vil økes gjennom disse endringene. Vi skal fortsatt være en kunstfaglig og praktisk utdanning; dette er vår identitet! Vi skal fortsette med både linjeundervisning og felles produksjonsøvelser og studentene vil fortsatt bli tett fulgt opp linjevis av sine fagansvarlige som har utmerket seg innen sitt felt og er tett på bransjen.

Vi kommer til å arbeide videre med utviklingen av en mastergrad som kull 14, om de ønsker, kan gå rett videre til i 2026. Arbeidet med ny studieplan for fremtidige filmskolekull vil bli tatt opp igjen, men da med mer tid og god medvirkning fra studenter, ansatte og bransjen. Vi ser frem til prosessen med å gjøre filmskolen enda sterkere, framtidssikret og fortsatt helt relevant både for fremtidige søkere og for hele filmfeltet!

-Eli Bø, Dekan


Latest articles

NFI2

Online meeting: Info about LIM prewriting workshop.

Are you curious about LIM´s idea development workshop? Join the online event on May 5th to learn more about the upcoming workshop hosted by NFI and DNF in Oslo June 16th-21st 

NFI2

LIM Boosting Ideas Workshop June 16-21 2024

Less is More is one of Europe’s leading writer and project development programmes. This workshop organized by NFI and Dnf will help you turn creative limitations into opportunities for innovation in script development. Deadline May 3rd!

Master Stipend

11 Masterstudenter fikk Statens Kunstnerstipend

11 av masterstudentene på filmskolen har fått Statens kunstnerstipend, "Diversestipend for ny­utdannede kunstnere". Tilsammen 28 DNF-alumni og studenter fikk stipend i vårens tildeling. Vi gratulerer!

Studio Gabriel

Rekordmange søkere til master

Filmskolens masterprogram i Oslo hadde søknadsfrist 1. mars og vi fikk inn nesten dobbelt så mange søknader som ved forrige opptak i 2022. Opptakskomiteen går nå igang med å vurdere søknadene til filmskolens femte masterkull.