MFA priser på BIFF copy

MFA-alumni vant to priser på BIFF!

På årets Bergen internasjonale filmfestival fikk Lisa Enes prisen for Beste norske kortfilm for «Portør» og Emilie Adelina Monies for Beste norske kortdokumentar for «Wherever I look"! Begge filmene ble laget under masterstudiet.

Vi gratulerer alumni fra filmskolens tredje masterkull, Lisa Enes og Emilie Adelina Monies, som stakk av med priser for Beste norske kortfilm og Beste norske kortdokumentar under årets BIFF i Bergen! Bergen internasjonale filmfestival presenterer årlig over 150 dokumentar- og fiksjonsfilmer, og er med dette omfanget den største filmfestivalen i Norge. Prisene ble delt i går kveld, på festivalens nest siste dag.

Lisa Enes vant prisen for Beste norske kortfilm

Screen Shot 2022 10 27 at 12 06 41 PM

Lisa Enes (MFA kull 3, Fiksjonsregi)

Lisa Enes' kortfilm Portør, som hun laget under masterstudiet, ble vist under BIFF i programmet "Norsk kortfilm i konkurranse". Den var også med i programmet BIFF UNG, der Portør var en av åtte kortfilmer valgt ut av av unge filmkuratorer i Bergen. Filmen stakk av med prisen for Beste norske kortfilm under prisutdelingen.

Portør handler om Mai Linn som jobber som portør på et av Oslos største sykehus. Hennes kollegaer tar henne for gitt, og legger nesten ikke merke til henne. Mai Linn føler at hun har grodd fast og står stille, litt som mose.

I juryen satt Jury Pernille Middelthon, UIP, Viljar Bøe, regissør av GOOD BOY og Eira Søyseth, litteraturviter, kulturarbeider og poet. Juryens trekker frem filmens lune humor, fascinerende hovedkarakter og originale billedspråk:

We in the jury were thoroughly impressed with the high quality of the films shown in this year’s Norwegian Short Films in Competition. The films showed a wide range of different genres and styles and a variety of good stories.

The winning film is about being on the outside, as much as being included. With tender humour and a rich selection of supporting characters, this film captures the surroundings of a fascinating protagonist who mostly speaks through her expressions. Although the film is set in a rather grim location, the images are beautifully captured on film. This year’s winner of Norwegian Short Films is PORTER by Lisa Enes. Congratulations!

Film 3 Lisa Enes

Still fra prisvinner Portør av Lisa Enes.

Lisa har fått mye oppmerksomhet rundt filmen sin etter at hun ble uteksaminert fra filmskolens tredje masterkull i juni i år. Den ble valgt ut til Nordic Talents pitchekonkurranse i september der Nordisk Film og TV-fond trakk henne frem som en av fire "2022 Nordic Talents to watch".

Emile Adelina Monies vant prisen for Beste norske kortdokumentar

Screen Shot 2022 10 27 at 12 06 28 PM

Emilie Adelina Monies (MFA kull 3, Konseptuell dokumentarregi)

Emilie Adelina Monies' kortdokumentar Wherever I look, ble også laget under masterstudiet. Filmen ble vist under BIFF i programmet "Norsk kortdokumentar i konkurranse". Den vant prisen for Beste norske kortdokumentar.

I siste nummer av Z filmtidsskrift fremhever Gunnar Iversen Wherever I look som en av årets to beste norske kortdokumentarer fra Kortfilmfestivalen i Grimstad og skriver om filmen: "Wherever I look er ved første øyekast en enkel og banal film, men etter hvert synker den inn i tilskueren og vi forstår at hennes prosjekt er mer enn det vi tilsynelatende ser. De hverdagslige observasjonene og bildene lades med en dyp glød av lengsel og sorg. Det er en dypt personlig og smertefull skildring av drømmer og håp, og den håpløse jakten på å finne tilbake en tapt far."

Juryen besto av Jorunn Børve Eriksen, lyddesigner, Amir Ajdinovic, regissør (Aldeles) og Hans Andreas Fay, VGTV. Juryens begrunnelse trekker frem lignende kvaliteter som Iversen lot seg begeistre av:

Den filmen som peker seg ut som vinner av årets konkurranse i sjangeren norsk kortdokumentar, er sår og åpen, med et generøst kamerablikk. Filmskaperen prøver å finne svar på spørsmål som nødvendigvis ikke har et svar. Publikum inviteres til å delta i refleksjonen, en refleksjon som forsetter lenge etter filmen er over. Filmens handling foregår på kun en location, og kan som første inntrykk virke melankolsk og enkel. Men gjennom filmen fremstår location og menneskene der, varmere og varmere. En plass for de store og små spørsmål. Vinnerfilmen er en kompleks men elegant meditasjon over nære relasjoner, og om hvordan de former oss i sitt fravær. Vinneren er WHEREVER I LOOK
.

Hvor end jeg ser 3

Still fra prisvinner Wherever I look av Emilie Adelina Monies

Under årets BIFF-festival, som startet den 19. oktober og avsluttes i dag 27. oktober, var Den norske filmskolen sterkt til stede. Filmskolen markerte seg med alumni og stab med filmer i konkurranseprogrammet, visning av kull 12s eksamensfilmer, panelsamtale om rekruttering av nyutdannede filmtalenter i regionene i samarbeid med Vestnorsk Filmsenter, og konferansen BIFF Expanded, et samarbeid mellom BIFF, filmskolens CEFIMA senter, Universitetet i Bergen og BIFF og Off-Piste: VR Storytelling Lab.

Det blir mulighet til å se begge filmer under filmskolens 25-års jubileum 29-30. november. Emilie Adelina Monies vil også være til stede på jubileumskonferansen og snakke om den personlige dokumentaren sammen med Io Sivertsen og Lotte Mik-Meyers, fagansvarlig for konseptuell dokumentarregi på masterprogrammet.

Screen Shot 2022 10 27 at 12 06 41 PM

Lisa Enes (MFA kull 3, Fiksjonsregi)

Film 3 Lisa Enes

Still fra prisvinner Portør av Lisa Enes.

Screen Shot 2022 10 27 at 12 06 28 PM

Emilie Adelina Monies (MFA kull 3, Konseptuell dokumentarregi)

Hvor end jeg ser 3

Still fra prisvinner Wherever I look av Emilie Adelina Monies


Latest articles

Eli Bø cropped Høgskolen i Innlandet Elen Sonja Klouman

Vi skal ta vare på filmskolens identitet!

Filmskolen vil utsette den videre revisjonen av filmutdanningen. Av de endringsprosesser vi står oppe i nå er det denne som er den viktigste for filmskolens identitet, og vi vil sikre bedre informasjon og medvirkning fra både studenter, ansatte og filmfeltet, og ta oss bedre tid før vi konkluderer.

Phd studenter

"7 nye ph.d. stillinger er en unik mulighet for filmfeltet"

Den norske filmskolen utlyser nye stipendiatstillinger i programmet “ph.d. I kunstnerisk utviklingsarbeid i film og beslektede audiovisuelle kunstformer” i samarbeid med AMEK. Ph.d. leder Trond Lossius understreker at utlysningen av hele syv kunstfaglige stipendiatstillinger representerer en unik mulighet for filmfeltet.

PHD INFOMØTE

Infomøte om ph.d. stillinger 12. desember

12. desember kl 19 på Kunstnernes Hus i Oslo blir det informasjonsmøte om søknadsprosessen og ph.d. stillingene som lyses ut innenfor ph.d. programmet "kunstnerisk utviklingsarbeid i film og beslektede audiovisuelle kunstformer"

Anna Moland Porject gasstation Foto Rasmus Eriksson

Troels Linde vant HINNS Utdanningskvalitetspris 2022

Troels Linde får HINNs utdanningskvalitetspris for sitt arbeid med å etablere virtuell produksjon som tverrfaglig og kunstfaglig emne på den norske filmskolen. Prisen på 100,000 kroner ble delt ut under HINNs årsfest i dag.

Swamp Lion 02

Møt filmskaperne fra masterkull 1 med premiere på "Swamp Lion"

Regissør Torben Bech, produsent Magnus Kristiansen og komponist Alan Frausto Gutierrez startet sitt kreative samarbeid da de var studenter på Den norske filmskolens første masterkull. 11. november har de norgespremiere på spillefilmen "Swamp Lion".