IMG 3577 edit

Photo: Janicke L. Vibe

Text: Marius Vibe

Foley-øvelse med kull 12

- Det er en dansk film som heter Den næstsidste.- Vi brukte én scene.- Det må blurres helt, da filmen ikke har kommet på kino enda. Den kommer nok en gang i 2021. Premieredato er ikke annonsert tror jeg.

Det var et kurs som gikk over tre dager. Den første dagen hadde vi felles i miksekinoen hele klassen der Therese Næss Diesen og jeg viste eksempler fra tidligere prosjekter og snakket om hva locationfoley er for noe. Deretter tok vi ut det nødvendige utstyret vi trengte.

Dagen etter dro vi til location og jobbet med en utvalgt scene og gjorde full Foley til denne scenen. Det innebærer da alle skritt, props/rekvisitter og kles, der alle fikk prøvd seg både som Foley artist og Foley recordist. Siste dag satt vi sammen i miksen igjen og redigerte foleyen. Det innebærer og synke det opp, samt mikse det inn.

Når vi recorda locationfoleyen så ruker vi to mikrofoner. En som står på stativ litt unna, og en som Foley artist holder selv (hvis mulig) samtidig som man lager lyden. På den måten har man to perspektiver som man kan bruke til å mikse mellom i etterkant.

Lydutstyr
IMG 3570

Opptakene ble gjort i Filmskolens (lettere klaustrofobiske) kulvertsystem

IMG 3570

Fottøy for noen - arbeidsverktøy for andre

Kurset foregikk over tre dager. Den første dagen besto av undervisning i miksekinoen med hele klassen, hvor det ble vist eksempler fra tidligere prosjekter og snakket om hva locationfoley er for noe, før gruppen hentet ut det nødvendige utstyret.

Dagen etter dro klassen til location og gjorde full foley til en utvalgt scene fra en film*. Det innebærer da alle skritt, props/rekvisitter og kleslyder, der alle fikk prøvd seg både som foleyartist og foleyopptaker (foley recordist).

Det ble brukt to mikrofoner under opptak av locationfoleyen: En som sto på stativ litt unna, og en som foleyartisten holdt selv (når mulig) samtidig som lyden ble lagd. (På den måten får man to perspektiver som man kan bruke til å mikse mellom i etterkant).

Siste dag satt gruppen sammen i miksekinoen igjen for å redigere foleyen - hvilket innebærer å synkronisere lyden til bildene, samt mikse det hele inn.

til høyre: talkumpulver mot knirkete sko

Siste dag satt gruppen sammen i miksekinoen igjen for å redigere foleyen - hvilket innebærer å synkronisere lyden til bildene, samt mikse det hele inn.

IMG 3570

Opptakene ble gjort i Filmskolens (lettere klaustrofobiske) kulvertsystem

IMG 3570

Fottøy for noen - arbeidsverktøy for andre


Latest articles

1x1 hvit

Konferanse om kunstig intelligens i filmbransjen

Hold av datoen 20. november for en høyaktuell heldagskonferanse om kunstig intelligens i filmbransjen.

Ingvild Atchy Nordic Panorama Pitch Prize Foto Kjersti Normann

Avgangsstudenter fra filmskolen gjorde rent bord under Nordic Talents

Ingvild Dahlgren vant pitcheprisen under årets utgave av Nordic Talents, mens Atchy Konesh fikk hederlig omtale. Begge er nylig uteksaminerte alumni fra Den norske filmskolens kull 13.

MF Akull5

Nytt masterkull på plass i Oslo!

Forrige uke begynte filmskolens femte masterkull på sin toårige kunstfaglige masterutdanning på Myrens verksted.

Nominerte The Son And The Moon Nordisk Rads Filmpris2024 Foto Grethe Nygaard Den Norske Filmfestivalen

Tidligere masterstudent nominert til Nordisk Råds filmpris

Emilie Adelina Monies som tok master i konseptuell dokumentarregi på filmskolen, er en av filmskaperne bak Danmarks kandidat til Nordisk Råds filmpris

Elsklingpremiere Haugesund foto Grethe Nygaard

Lilja Ingolfsdottirs spillefilmdebut beveger og begeistrer

Filmskolens manuslærer vant hele fem priser for spillefilmdebuten på Karlovvy Vary-festivalen i sommer. Nå tar filmen også det norske festivalpublikummet med storm.

Magnus Von Horn Oslo Pix7

Mestermøte med Magnus von Horn

Møt den svenske filmskaperen Magnus von Horn (Piken med nålen) i filmskolens lokaler i Oslo, 30. august kl 12. Mesterklassen er et samarbeid med Oslo Pix.