Anna Moland Porject gasstation Foto Rasmus Eriksson

Troels Linde vant HINNS Utdanningskvalitetspris 2022

Troels Linde tildeles HINNs utdanningskvalitetspris for sitt arbeid med å etablere virtuell produksjon som tverrfaglig og kunstfaglig emne på den norske filmskolen. Prisen på 100,000 kroner ble delt ut under HINNs årsfest i dag.

Under høgskolens årsfest blir det delt ut fire priser til fagmiljøer som har utmerket seg innen forskning, utdanning, samarbeid og arbeidsmiljø. Formålet med Utdanningskvalitetsprisen er å belønne eksemplarisk arbeid med utdanningskvalitet ved Høgskolen i Innlandet, og stimulere fagmiljøene til systematisk arbeid med å videreutvikle kvaliteten på
utdanningene.

Troels Linde var en av seks nominerte til årets utdannignskvalitetspris. Komiteen besto av leder av LMU, Anette Gjerskaug, leder av StInn, Birk Blekken, prorektor for utdanning Stine Grønvold, styremedlemmene Maren Kyllingstad og Mathias Enger og UFF-ansatt Odd Rune Stalheim.

-Jeg er først og fremst takknemlig for at vårt arbeid med kombinasjonen av kunstnerisk utvikling og innovasjon blir satt pris på, uttaler prosjektleder og professor ved filmskolen Troels Linde.

-Dette gjør meg både håpefull og motivert for veien videre, fordi jeg ser mange muligheter for at resultatene og samarbeidene VIPROS-prosjektet har skapt kan forankres i den større HINN-sammenheng.

-Et neste steg kan være å undersøke om det er mulighet for å lage et nytt internasjonalt MfA-program i samarbeid med AMEK og partnere fra VIPROS eller fra noen av våre andre prosjekter som fokuserer på kombinasjonen kunst og teknologi. Jeg tror mulighetene er både mange og gode, avslutter Troels Linde.

Produsenter Portrett 1703 copy

Professor Troels Linde med sine produsentstudenter under årets masteravslutning.

Virtuell produksjon i filmutdanningen

Troels Linde fikk prisen for arbeidet med å etablere virtuell produksjon som tverrfaglig og kunstfaglig emne på Den norske filmskolen. Emnet er tilknyttet forskningsprosjektet VIPROS (Virtual Production Studies) og forankret i fagmiljøene visuell design, produksjonsdesign, foto og produsent ved filmskolen. Målsetningen er at det tverrfaglige emnet blir en katalysator for både større innovasjonsevne og økt bærekraft i de kreative mediefag: film, TV og digitale spill, og øker graden av forskningsbasert undervisning.

Studier i virtuell produksjon sammenfatter flere sentrale satsningsområder for filmskolens filmutdanning: Utforskning av ny teknologi, kunstnerisk utviklingsarbeid, innovasjon og fokus på grønn produksjon. I virtuell produksjon tas spillteknologi i bruk for å la filmskapere kombinere live action filmopptak med computer-genererte bilder (CGI) i sanntid. Til forskjell fra green-screen teknologien kan crew og skuespillere på sett se og forholde seg til de virtuelle kulissene under innspillingen. Ved hjelp av virtuell produksjon kan dyre location opptak som medfører omfattende reisevirksomhet med forflytning av crew og dyrt utstyr erstattes med opptak i studio som kommer bedre ut miljømessig.

Student- og fagansatte og teknisk ansattes deltakelse i VIPROS har ført til økt kvalitet på den forskningsbaserte utdanningen ved filmskolen og en økt bevissthet rundt kunstnerisk utviklingsarbeid, innovasjon og “bærekraft” blant studentene. Gjennom å ta del i VIPROS i sine testkurs og gjennom fordypningsprosjekter og masteroppgaver tilknyttet prosjektet, har studentene på filmskolen fått verdifull innføring i kunstnerisk utviklingsarbeid og fått delta i og lede nyskapende forskning med ny teknologi. Gjennom VIPROS har både bachelor-, masterstudentene og stipendiater på filmskolen deltatt i et tverrfaglig samarbeid mellom fagretningene produsent, visuell design, fiksjonsregi, produksjonsdesign og foto, hvor både faglærere og teknisk ansatte har deltatt.

The Moon regi Jay Choi Foto Rasmus Eriksson

Bilde fra masterstudent Jay Chois "The Moon". Månen er en virtuell kulisse mens vannet som den virtuelle månen speiler seg i er tradisjonell scenografi. Foto: Rasmus Eriksson

Studenter og fag- og teknisk ansattes deltakelse i VIPROS har ført til økt kvalitet på den forskningsbaserte utdanningen ved filmskolen og en økt bevissthet rundt kunstnerisk utviklingsarbeid, innovasjon og “bærekraft” blant studentene. Gjennom å ta del i VIPROS i sine testkurs og gjennom fordypningsprosjekter og masteroppgaver tilknyttet prosjektet, har studentene på filmskolen fått verdifull innføring i kunstnerisk utviklingsarbeid og fått delta i og lede nyskapende forskning med ny teknologi. Gjennom VIPROS har både bachelor-, masterstudentene og stipendiater på filmskolen deltatt i et tverrfaglig samarbeid mellom fagretningene produsent, visuell design, fiksjonsregi, produksjonsdesign og foto, hvor både faglærere og teknisk ansatte har deltatt.

Produsenter Portrett 1703 copy

Professor Troels Linde med sine produsentstudenter under årets masteravslutning.

The Moon regi Jay Choi Foto Rasmus Eriksson

Bilde fra masterstudent Jay Chois "The Moon". Månen er en virtuell kulisse mens vannet som den virtuelle månen speiler seg i er tradisjonell scenografi. Foto: Rasmus Eriksson


Latest articles

DSC03215 copy JPG2

Åpen dag på zoom 3. desember: Opptak 2025

Er du nysgjerrig på filmskolen? Vil du lage film og dele ditt blikk på verden? 3. desember inviterer vi til åpen dag på zoom så du kan bli bedre kjent med bachelorutdanningen som har søknadsfrist 13. januar.

Klippesymposium NFK

Klippesymposium med klipperne av The Crown og Exit

Norske filmklippere arrangerer klippesymposium for film og TV i Oslo helgen 30.11-01.12 i samarbeid med NFI, Vega Scene, Avid og Den norske filmskolen. Her får du møte klipperne av kritikerroste The Crown, Babylon Berlin, Exit og den nye danske dramaserien av Thomas Vinterberg, Families Like Ours.

Fuld Af Kærlighed sq

P

I samarbeid med Fondet for Dansk-Norsk Samarbeid inviterer filmskolen til regissørmøte og visning av det danske familiedramaet "Full av kjærlighet" på Vega 4. desember. Etter visningen kan du møte regissør Christina Rosendahl i samtale med Stefan Faldbakken.

1x1 hvit

Konferanse om kunstig intelligens i filmbransjen

Hold av datoen 20. november for en høyaktuell heldagskonferanse om kunstig intelligens i filmbransjen.

Ingvild Atchy Nordic Panorama Pitch Prize Foto Kjersti Normann

Avgangsstudenter fra filmskolen gjorde rent bord under Nordic Talents

Ingvild Dahlgren vant pitcheprisen under årets utgave av Nordic Talents, mens Atchy Konesh fikk hederlig omtale. Begge er nylig uteksaminerte alumni fra Den norske filmskolens kull 13.

MF Akull5

Nytt masterkull på plass i Oslo!

Forrige uke begynte filmskolens femte masterkull på sin toårige kunstfaglige masterutdanning på Myrens verksted.