Camera Vr2 2

Visning av dokumentarfilmen In Touch og VR-installasjonen The Road to Excellence Foto: Rafal Hanzl

Rafal Hanzl presenterer sine arbeider som «creative technologist» gjennom det nasjonale Stipendprogram for kunstnerisk utviklingsarbeid. Arbeidet han skal disputere på om litt er «Ways of expression: the impact of VFX technology on modern storytelling in film and interactive media production».

The rapid development and adoption of digital technology expanded horizons of creativity and opened new artistic frontiers. The broad array of options can potentially have a negative effect, however, as artists can become overwhelmed by the means of expression enabled by new methods they could never have imagined were possible.

Visual communication assists storytelling and should be used precisely to emphasize the desired features of a story. In filmmaking, visual effects (VFX) should serve as a creative instrument to strengthen the story and artistic vision and communicate the desired idea to the audience. Using VFX in planning and developing the implementation of artistic ideas can play a key role in contemporary art as well. This challenge of visual communication is all the more noticeable in an emerging medium of virtual reality. I argue that VFX tools facilitates solving artistic problems in the majority of creative activities.

My project investigates the creative and artistic potential of the tools of digital manipulation. The research focuses on two key artistic creations: a feature documentary “In touch” and a virtual reality installation for the Lodz Philharmonic “The Road to Excellence”. Through artistic experiments performed in these two projects, I develop innovative creative methods for a new creative profession in the film and interactive media industry: a creative technologist. My aim was to explore how this new artistic collaborator contributes to the visual universe of the artistic creation.

NATTRIKKEN 1 91 1 jpg content

Masterstudent Geir Fjermestad Rolandsen klippet Oscar-nominerte «Nattrikken»

Masterstudent Geir Fjermestad Rolandsen har klippet den Oscar-nominerte kortfilmen «Nattrikken» . Han ble uteksaminert fra klippelinjen på kull 10 på filmskolens bachelorprogram. På foto finner vi en annen kull 10-alumni, Vegard Landsmark. «Nattrikken» kjemper om Oscar-statuetten i kategorien “Live action short”.

Eli Bø cropped Høgskolen i Innlandet Elen Sonja Klouman

Vi skal ta vare på filmskolens identitet!

Filmskolen vil utsette den videre revisjonen av filmutdanningen. Av de endringsprosesser vi står oppe i nå er det denne som er den viktigste for filmskolens identitet, og vi vil sikre bedre informasjon og medvirkning fra både studenter, ansatte og filmfeltet, og ta oss bedre tid før vi konkluderer.

Phd studenter

"7 nye ph.d. stillingar er ei sjeldsynt moglegheit for filmfeltet"

Den norske filmskulen lyser ut nye stipendiatstillingar i programmet “ph.d. i kunstnarleg utviklingsarbeid i film og liknande audiovisuelle kunstformer” i samarbeid med AMEK. Ph.d. leiar Trond Lossius understreker at utlysinga av heile sju kunstfaglege stipendiatstillingar representerer ei sjeldsynt moglegheit for filmfeltet.

Infomøte om ph.d. stillingar 12. desember

12. desember kl 19 på Kunstnernes Hus i Oslo har vi informasjonsmøte om søknadsprosessen og dei sju ph.d. stillingane som er lyst ut innanfor ph.d. programmet "kunstnarleg utviklingsarbeid i film og liknande audiovisuelle kunstformer"