Image042

Foto: Kjell Vassdal

Tekst: Trude Lindland

Ærespris til Kjell Vassdal

Filmfotograf og professor i foto ved Den norske filmskolen, Kjell Vassdal, mottok denne uken Foreningen Norske Filmfotografers ærespris. Ifølge juryen ble prisen i år tildelt en bauta i norsk filmfoto.

- Det er selvfølgelig veldig hyggelig, sier Kjell Vassdal. Det var både gamle kollegaer og tidligere studenter som var til stede og som var med å feiret meg. Det er selvfølgelig en stor anerkjennelse av mitt liv som filmfotograf.

Kjell har vært tilknyttet Den norske filmskolen som gjestelærer siden oppstarten av skolen, og har vært ansatt som professor og hovedlærer ved fotolinjen siden 2009. I tillegg til sitt arbeid for Dnf har han skutt over 30 spillefilmer, 60 kortfilmer og godt over 350 reklamefilmer.

Det er litt av en mengde produksjoner, Kjell – hva er det som driver deg?

Nei, si det. Ballen har bare rullet etter at jeg studerte i Volda, så fra midten av syttitallet og frem til 1996 kan jeg ikke huske å ha hatt en eneste fridag. Da tok jeg meg et halvt år fri. Etter det har jeg igjen jobbet med mange spennende prosjekter.

Det hele startet med at jeg ville bli kunstmaler og jeg tok noen kurs i tegning ved siden av ungdomsskolen. I semester 2 av tegnekurset handlet det om animasjon og reklame, jeg brukte derfor alle konfirmasjonspengene mine på et Super 8 kamera som kunne ta enkeltbilder. Jeg skjønte raskt at animasjon var vanvittig mye jobb. Derfor startet jeg å filme andre ting og ble bitt av basillen og da bestemte jeg meg for å bli filmfotograf.

Jeg har en stor fasinasjon for bilder, film og historiefortelling. Og selv om jeg har tatt veldig mange stillbilder opp igjennom årene, er det likevel det levende bildet som tiltrekker meg. Og å få fortelle historier med levende bilder. Nå kan jeg ikke tenke meg å holde på med noe annet enn dette.

Dessuten er jeg jo en gammel sirkushest som kjeder meg veldig fort og trenger å ha nok å gjøre.

Image021

Kjell Vassdal under innspillingen av "Mio, min Mio"

Det er flere av kollegaene dine som roser deg både for din styrke og kvaliteter som filmfotograf, men også som medmenneske og dine personlige egenskaper. Hva slags filmfotograf er du og hvordan benytter du nettopp din personlighet i jobbsammenheng?

Jeg er nok en utpreget teamarbeider. Jeg er ikke så flink til å drive frem egne prosjekter, men jeg føler at det å være en del av noe større, at vi er flere som jobber sammen og drar lasset i den samme retningen. Det får meg til å føle glede og da blir jeg stolt når vi, teamet, har fått til dette sammen.

Intuisjonen min har hele tiden vært mitt viktigste verktøy. Det er det filmarbeid egentlig handler om for meg, å benytte meg av den. I tillegg er jeg et åpent menneske og liker å treffe folk og jeg har ofte blitt positivt overrasket over hva slags kunnskap og egenskaper folk faktisk har i seg når man lærer nye mennesker å kjenne. Samtidig er jeg egentlig veldig beskjeden og har litt trøbbel med å ta kontakt, men når jeg føler meg trygg og føler en god kjemi med dem jeg jobber sammen med, da går ting av seg selv.

Du er en populær lærer som har veldig god kontakt med både dine nåværende studenter og tidligere studenter her ved skolen. Hva har vært viktig for deg som underviser og formidler av faget ditt?

Jeg føler meg ikke som noen lærer, egentlig. Jeg er mest interessert i å diskutere prosjektene med folk, som i dette tilfelle er studenter. De trenger jo råd og veiledning og det synes jeg det er hyggelig å kunne bidra med. Det er morsomt å kunne dele erfaring med studenter, samtidig opplever jeg sjøl at jeg får noe igjen for det, og at jeg har lært veldig mye fordi jeg blir utfordret på forskjellige plan og det synes jeg er veldig spennende. Samtidig har det vært viktig for meg å være med å utvikle studiet med det digitale etterarbeidet vi har fått i stand.

Mattias Pollak, tidligere fotostudent ved Dnf sier dette om sin tidligere fotolærer

Jeg er utrolig takknemlig for alt det engasjement og støtte Kjell har vist oss studenter ved fotolinjen. Uansett hvor vanvittige ideer vi hadde, så ble vi som studenter alltid tatt på alvor. Det ga en trygghet, og det har hjulpet meg til å utvikle meg som filmfotograf, og å tørre å ta modige valg. En ting som er veldig tydelig er Kjells kjærlighet til bildefortellingen. Det var luksus å få oppfølging fra en som besitter den tekniske kunnskapen og samtidig har et unikt øye for historien.

Jeg blir også inspirert av den roen Kjell utstråler. Hver eneste dag på innspilling strever jeg nå selv etter å finne den roen og konsentrasjonen. Jeg har et godt stykke igjen, men i filmskoletiden fikk jeg uvurderlige verktøy til å utvikle meg videre som fotograf. Det er vi svært takknemlige for, Kjell.

Kv Dsc 0879

Kjell Vassdal under innspilling av den prisbelønnede filmen "El Classico"

Hva skal du holde på med i tida fremover – har du noen spennende prosjekter på gang?

I tillegg til å undervise ved filmskolen jobber jeg fortsatt sammen med regissøren for "El Clasico", Halkawt Mustafa. Vi har tre spennende spillefilmer på gang, samt en dokumentarfilm. I tillegg er jeg involvert i en annen spillefilm, så det er nok å gjøre i tida som kommer også.

Image021

Kjell Vassdal under innspillingen av "Mio, min Mio"

Kv Dsc 0879

Kjell Vassdal under innspilling av den prisbelønnede filmen "El Classico"


Siste artikler

NFI2

Online meeting: Info about LIM prewriting workshop.

Are you curious about LIM´s idea development workshop? Join the online event on May 5th to learn more about the upcoming workshop hosted by NFI and DNF in Oslo June 16th-21st 

NFI2

LIM Boosting Ideas Workshop June 16-21 2024

Less is More is one of Europe’s leading writer and project development programmes. This workshop organized by NFI and Dnf will help you turn creative limitations into opportunities for innovation in script development. Deadline May 3rd!

Master Stipend

11 Masterstudenter fikk Statens Kunstnerstipend

11 av masterstudentene på filmskolen har fått Statens kunstnerstipend, "Diversestipend for ny­utdannede kunstnere". Tilsammen 28 DNF-alumni og studenter fikk stipend i vårens tildeling. Vi gratulerer!

Studio Gabriel

Rekordmange søkere til master

Filmskolens masterprogram i Oslo hadde søknadsfrist 1. mars og vi fikk inn nesten dobbelt så mange søknader som ved forrige opptak i 2022. Opptakskomiteen går nå igang med å vurdere søknadene til filmskolens femte masterkull.