Hva: Disputas for Cecilie Levy, stipendiat i doktogradsprogrammet "Ph.d. i kunstnerisk utviklingsarbeid i film og beslektede audiovisuelle kunstformer" ved Den norske filmskolen.
Tittelen på det kunstneriske doktorgradsresultatet: "Light from aside: A screenwriter's perspective in virtual reality"
Når: Fredag 24. november 2023 kl 11:00 – 16:00
Hvor: Auditorium G på studiested Lillehammer og digitalt via Zoom
Zoom-lenke: https://inn.zoom.us/j/62780344625?pwd=NmEzeUlmUHEzWmZxbGcxNWxZRXJTdz09
(Passord: 179111 Webinar-ID: 62 780 344 625)
En manusforfatters perspektiv på VR
I sitt kunstneriske utviklingsarbeid utforsker Cecilie Levy, som er manusforfatter, hvordan språket og narrativet forandrer seg fra fortelling i tid i film, mot en fortelling i rom i VR.
Sentralt i undersøkelsen er konseptualisering og delproduksjon av VR-opplevelsen «Finding Frida». Utviklingsarbeidet trekker veksler på teori om manus og praksis som manusforfatter, samt kreative, dokumentariske tilnærminger til arbeid med romskala VR-design
"Finding Frida", er en immersiv animert VR-opplevelse basert på den sanne historien om den internasjonalt anerkjente tekstilkunstneren Frida Hansen. Satt i en vakker taktil verden hvor fortid og nåtid kommer sammen, er “Finding Frida” en kreativ dokumentar om å stole på egen fantasi, ressurser og indre barn i møtet med verdens motgang.
– «Finding Frida» er en rekonstruksjon av en personlig historie – livet og virket til den glemte kunstneren Frida Hansen – og kombinerer lineære fortellerteknikker med romlige drømmelandskap som gir publikum tilgang til hovedpersonens minneverden, skriver Levy i Research Catalogue hvor doktorgradsarbeidet presenteres.
– I sin endelige form vil «Finding Frida» bli en romskala opplevelse for én person om gangen, med varighet på omtrent 20 minutter. Opplevelsen vil være tilgjengelig for et allment publikum, også for de uten tidligere erfaring med VR, ifølge Levy.
Det kunstnerisk doktorgradsresultatet
En prøvescene (en såkalt «vertical slice») fra VR-opplevelsen "Finding Frida" ble presentert offentlig på Den norske filmskolen og for bedømmelseskomiteen hos Qvisten XTND i Oslo i juni 2023. Prøvescenen varer i syv minutter, og er i ettertid gjort tilgjengelig som opplevelse ved VR-laben på Den norske filmskolen i Oslo.
Levys kunstneriske utviklingarveid er dokumentert i Research Catalogue, en internasjonal publiseringsplattform for kunstnerisk utviklingsarbeid. Her kan du lese hennes essay "Light from aside: A screenwriter's perspective in virtual reality" som drøfter det konseptuelle og kreative grunnlaget for arbeidet med fortellingen i "Finding Frida". Essayet formidler innsikt fra manusforfatterens perspektiv om utfordringene ved overgangen fra temporal til romlig fortelling i VR, samt arbeidet med narrative og stilistiske valg i en teknisk kompleks og nyskapende VR-opplevelse. Vedlagt essayet er også utdrag fra manus fra ulike stadier underveis i utviklingen.
Om disputasen
Disputasen finner sted fredag 24. november og begynner presis klokken 11 i Auditorium G på Storhove på Lillehammer. Det blir også mulig å følge den digitalt på zoom.
Bedømmelseskomiteen består av:
- Førsteopponent Ellen Røed, Professor in film and media (Stockholm University of the Arts)
- Andreopponent Siri Senje, Professor of screenwriting (Westerdals Institutt for film og medier, School of Arts, Design and Media, Kristiania University College, Norway)
- Tredjeopponent/administrator Steven Bachelder, Professor of game design and digital art (t Norway Innland University of Applied Sciences)
- Disputasleder er Eli Bø.
Kandidatens hovedveileder har vært professor Christy Dena. Medveileder har vært professor Mirjam Vosmeer.